Вестибуларен синдром

Заболявания на вестибуларния апарат (вестибуларен синдром) и или защо кучето ми си държи главата настрани?

Какво представлява вестибуларният апарат?

Вестибуларният апарат се намира във вътрешното ухо и помага за усещането на позицията и баланса на тялото в пространството – дали животното е седнало, легнало или в движение. Позволява движението по неравен терен, скачане и тичане. Вестибуларният апарат се състои от рецептори, разположени в средното ухо, които са свързани със съответни центрове в мозъка чрез нерви, които предават информацията за позицията на тялото.

Признаци на вестибуларния синдром

Заболяванията на вестибуларния апарат са групирани в т.нар. вестибуларен синдром. Признаците включват:

Атаксия – некоординирани движения, без признаци на слабост и неволеви спазми; Обилно слюноотделяне, липса на апетит, гадене и повръщане; Нистагъм – неволево движение на очите в определена посока (хоризонтален или вертикален); Извиване на главата и шията; Въртене в кръг; Разкрачена поза

Причини за вестибуларен синдром

ВС се дължи на проблем със вътрешното ухо – съответно с вестибуларния апарат. Най-честият вид при кучетата и котките е т.нар. идиопатичен вестибуларен синдром при възрастни пациенти (гериатричен). Идиопатичен означава, че не се открива конкретна причина за заболяването. Най-често (и погрешно) се свързва с мозъчен съдов инцидент (инсулт). Въпреки че съдови инциденти се срещат и при домашните любимци, те са много по-рядко срещаниотколкото при хората. Освен идиопатичен,той може да бъде причинен от инфекция на средното ухо (среден отит) или заболяване на главния мозък (тумор, възпаление, инфекция).

Диагностициране на вестибуларен синдром

Диагностиката на ВС е комплексна и включва кръвни изследвания, преглед под седация на ушите с отоскоп и съвременни образно-диагностични методи (компютърна томография или ЯМР). Тези изследвания изискват пациентът да бъде леко упоен.  При съмнение за бактериална инфекция трябва да се вземе микробиологична проба от ушния канал.

Лечение

Лечението зависи от причината за ВС. Идиопатичният вестибуларен синдром няма специфично лечение и изисква контрол на вторичните признаци - гадене, повръщане и световъртеж. Бактериалните възпаления на ушите (отити) изискват специфично антибиотично лечение. При хронични инфекции на средното ухо може да се стигне и до хирургично лечение.

Прогноза

Прогнозата е различна при различните видове - варира от добра при идиопатичния ВС до съмнителна при бактериалните инфекции и лоша при туморни образувания. Идиопатичният ВС обикновено започва остро, но до 72 часа се наблюдава подобрение на признаците, които изчезват до 2 - 3 седмици, като е възможно да остане извиване на главата за по-дълъг период от време.

Д-р Филип Стойнов

 

 

Previous Next