Имплантиране на пейсмейкъри и стентове

Поставянето на пейсмейкър е рутинно в хуманната медицина и е животоспасяващо при редица сърдечни патологии.

В Централна Ветеринарна Клиника имаме оборудване и специалисти, които позволяват да предлагаме тази услуга и за нашите пациенти. Индикации за поставянето на пейсмейкър са патологична брадикардия (много бавен пулс), при синусов арест (дълги паузи без никакъв пулс), висока степен АВ блок и др.

Когато любимецът ни страда от някоя от изброените патологии обикновено стопаните наблюдават един или няколко от следните признаци: припадъци (синкопи), мускулна слабост и отказ от движение, асцит, трудно дишане, кашлица и т.н.

 

 

 

 

 

Ето как изглежда имплантираният пейсмейкър - генераторът се поставя в областта на врата, а електрод стига до сърцето и осигурява ритмичен пулс:

 

 

 

 

 

 

 

Поставянето на трахеален стент е също животоспасяваща процедура - при пациенти, които не могат да дишат нормално заради "колапс на трахеята". Това е състояние, при което трахеалните пръстени омекват и не осигуряват нужната стабилност на трахеята; по време на вдишване и/или издишване тя се сгъва и сериозно възпрепятства нормалното дишане.

Стентът е изработен от специална медицинска сплав - нитинол (титаний и никел) - разпъва се в лумена на трахеята и осигурява нужната стабилност:

 

За повече информация свързана с това заболяване и лечението му отидете тук.

Previous Next