Работа с екзотични пациенти и диви животни

Работа с екзотични пациенти

Клиниката ни работи с множество екзотични пациенти - влечуги, гризачи и птици. За всичко което Ви интересува при избора на такъв любимец, грижата за него и какво да направим в случай на заболяване не се колебайте да ни потърсите.

Правилната грижа за екзотично животно (адекватен терариум с топлина и влага, режим на хранене, всички необходими добавки и т.н.) ще предотврати много от заболяванията. Потърсете информация ПРЕДИ да решите да се грижите за хамелеон, игуана, захарна катерица или папагал жако.

 

 

 

 

Много от нашите екзотични пациенти можете да видите в галерия тук.

Работа с диви животни

Какво да направя ако намеря (ранено) диво животно?

Препоръчително е да НЕ докосвате/взимате дивото животно защото:

1. Хващането на диво животно е изключително стресиращо за тях, а в някои случаи дори може да доведе до смърт заради стреса – например при сърни

2. Раненото диво животно може да се отбранява и да драска/хапе, което би могло да пренесе заболяване (понякога сериозна зооноза, каквато е заболяването Бяс)

3. Обадете се на някоя от специализираните организации, занимаващи се с диви животни, за да получите конкретни инструкции (изброени по-долу)

Ако все пак се налага да хванете/преместите дивото животно:

1. Доближете животното бавно и спокойно, окуражавайки го да се премести към по-безопасен участък

2. Опитайте се след като сте го хванали да го покриете с мека кърпа/одеяло за да намалите стреса; дори покриване само на главата или очите върши работа, приберете го в тъмен контейнер, кашон, клетка

3. По възможност ползвайте защитни средства като ръкавици – повечето грабливи птици имат изключително остри нокти

Спешни телефони и връзки:

Зелен телефон: 02/856 51 52; РИОСВ – Регионална Инспекция по Околна Среда и Водите – София www.riew-sofia.org За грабливи птици, включително нощни (бухал, сови, кукумявки): Зелени Балкани – Спасителен Център за Диви Животни – Стара Загора - приемат само защитени видове птици (това включва всички български хищни птици) 042/607741; д-р Личева 0896/662726; д-р Петров 0885/228486; д-р Клисурова 0886/570053 wrbc@greenbalkans.orgwww.greenbalkans-wrbc.org/bg За всички видове:Фондация Диви Животни – Любомила Кривошиева 0988/797986; wild@wildanimals.bgwww.wildanimals.bgwww.facebook.com/DiviteJivotni

Моля имайте предвид, че ако донесете диво животно при нас ще трябва да заплатите всичко направено за него по ценоразписа на клиниката. За съжаление отговорността на всеки от нас, който реши да се погрижи за намерено диво животно, не свършва със занасянето му при ветеринарен лекар. За разлика от споменатите организации, които имат редица спонсори и дарители ние нямаме възможност да осигурим безплатна грижа. Тъжно е, но въпреки адекватната и бърза грижа, много от тези пациенти умират заради високото ниво на стрес когато и където и да се занесат; най-добрата грижа за дивите животни е осигуряването на условия, при които те не се травмират.

 

Previous Next