Дентална медицина и грижа за зъбите

Зъбите на домашните любимци са изложени на същото неблагоприятно влияние на храната, както са и човешките зъби. Ние хората обаче можем лесно да пoлагаме нужните грижи за себе си и това да поддържа зъбите ни здрави и чисти дълго време. При животните това е трудно постижимо и разбира се има по-големи предпоставки за дентални инфекции.

По-краткият живот на любимците ни (сравнен с човешкия живот) често не е достатъчно време за развитие на срещаните при нас проблеми като кариес например. Не така стои  обаче въпросът със зъбния камък. Полепващите по зъбите остатъци от храна образуват т.нар. зъбна плака, а тя под действието на  минералите от слюнката с течение на времето се превръща в зъбен камък. Освен източник на неприятна миризма, зъбният камък с времето прониква и под венците, а това неминуемо води до инфекция, разклащане и падане на зъбите.От друга страна зъбният камък е идеална среда за развитие на бактерии и логично се превръща във водещата причина за възникване на гингивит, а в последствие и пародонтоза.

Какво може да се направи - профилактика или терапия, както и съвети за правилната грижа в домашни условия прочетете тук.

В клиниката извършваме редица стоматологични услуги  – почистването на зъбния камък се извършва по аналогичен начин както при нас хората (с ултразвуков скалер), но под упойка. Често при по-тежките случаи се налага изваждане на един или повече зъби, а след това се предписват специфични медикаменти, изграждаме коронки при зъбни фрактури, лекуват се хронични възпалителни процеси - пулпит, гингивит, абсцеси  и т.н.

Изключително важна е грижата за зъбите на гризачите – основната разлика при тях е, че зъбите им растат непрекъснато през целия живот. Грешки в храненето често водят до неправилното им изтриване и образуване на шипове, които травмират венците и езика. В такива случаи се извършва изпилване на зъбите - с обща анестезия.

Статия по въпроса можете да намерите в секцията с важна информация - тук.

Previous Next