Хемотрансфузия

Кръвопреливане се налага при остра кръвозагуба (след травма), нарушения в кръвосъсирването, състояния, при които кръвните клетки се разрушават поради системно заболяване, както и планово – при някои видове операции (например тумор в областта на далака).

За да се осъществи кръвопреливане, е необходим донор – животно от същия вид. Идеалният донор е младо, здраво, ваксинирано животно с тегло над 27кг. при кучето и над 4.5кг при котката. Преди да се прелее кръв, се прави тест за съвместимост между кръвта на донора и реципиента. Даряването на кръв при животните се извършва под седация (лека упойка). От донора се взима обем кръв, който е напълно безопасен за здравето на животното. Този кръвен обем се възстановява с вливане на течности по време на процедурата.

Към днешна дата в нашата страна не съществува кръвна банка за животни и всеки случай, в който е необходима хемотрансфузия, се решава индивидуално - и собственика и ние като лекари търсим подходящ донор.

Ако имате желание вашия домашен любимец да влезе в списък с потенциални донори и да спаси живот - обадете ни се! Ще Ви разясним подробно всичко на място.

Благодарим предварително! :)

Previous Next