Ехографско изследване на коремна кухина

Клиниката е оборудвана с едни от най-добрите ехографи във ветеринарната медицина, което ни дава възможност неинвазивно да прегледаме и оценим всички вътрешни органи - без да се налага да се упоява пациента, без болка и без стрес.

Ехографското изследване е уникално по рода си, защото ни дава ценна клинична информация не само за формата, структурата и размера на органите, но и за тяхната функция.

Незаменимо изследване при болести, свързани с работата на черния дроб и бъбреците; при всяко съмнение за туморно заболяване в областта на корема; за установяване и проследяване на нормална и патологична бременност; при ендокринопатии като Синдром на Къшинг и болест на Адисон; за оценка вида на щитовидната жлеза и много други.

Под ехографски контрол в клиниката се взимат тънкоиглени биопсии от органи с променена структура, правят се центези (получаване на диагностично количество течност от цисти, органи, образувания), поставят се препарати и т.н.

Преди някои ортопедични операции нашите анестезиолози, под ехографски контрол, извършват т.нар. блокове на определени нерви, осигурявайки допълнителна аналгезия и комфорт за пациента.

Ехографското изследване е бързо, неинвазивно за пациента, не е свързано с болка или дискомфорт и почти никога не се налага прилагането на седативи или упойка. Много често стопаните присъстват на самото изследване, за да са по-спокойни както нашите пациенти, така и самите те.

Една от разликите сравнено с ехографското изследване при хората е, че за да имаме добра картина понякога трябва да подстрижем част от козината на нашите пациенти. При фокусирани ехографски изследвания (например само за установяване на бременност или проверка за свободна течност в коремна кухина), при пациенти с много мека козина или при ехокардиография прозорчето, което забръсваме е малко, но при повечето случаи на подробна ехография се забръсва по-голямата част от корема.

Важно! Ако сте изпратени от Вашия личен лекар за ехографско изследване при нас, задължително запишете по телефона час предварително. Моля носете и всички допълнителни изследвания, които имате - рентгенови снимки, кръвни изследвания, серологични или хормонални тестове и т.н., както и попълнено от личния Ви лекар Направление.

Моля имайте предвид,  че за по-лесно, бързо и резултатно ехографско изследване на коремна кухина пациентът трябва да е гладувал поне 12 часа преди самото изследване.

 

 

Previous Next