Сертификати за дисплазия

Оценката за наличие или липса на тазобедрена или лакътна дисплазия е важна както за самия пациент, така и за бъдещото потомство. Както и много други генетично предавани болести - дисплазията би могла да е изключително болезнена за кучето и не само да го направи непригодно за размножаване, но и драстично да повлияе качеството му на живот. Затова е важно тези пациенти да се търсят и оценяват своевременно - така заболяването може да се ограничи и контролира.

Много развъдници и клубове имат задължително изискване към членовете си за начална (и понякога периодична) оценка за наличието или липсата на дисплазия. В клиниката тази оценка се извършва от сертифициран панелист (към GRFK - Germany) и при нужда се издава писмен Сертификат. Централна Ветеринарна Клиника работи с няколко такива специалисти - в момента с д-р Симеон Пачев-младши от ветеринарна клиника Провет, Пловдив. Наши рентгенолози на място извършват изследването - рентгенографии на лактите и/или на тазобедрените стави на пациента, които се изпращат дигитално за крайната оценка.

Защо това е важно, как протича самата процедура, както и подробности за самите заболявания можете да прочетете тук.

Всеки стопанин, довел пациент за оценка и издаване на официален сертификат, ще бъде помолен да попълни освен стандартното съгласие за анестезия и още един документ - Съгласие/Декларация.

Previous Next