Записване на часове по телефон между 10:30 и 19:00ч.
Въпроси и отговори

На тази страница ще представяме от всичко по малко – кратки теми които вълнуват стопаните, факти които са малко известни или са противоречиви, както и всички въпроси които ни задавате ежедневно в клиниката, или през формата за запитване тук. На много места ще срещнете препратки към други страници от сайта с много по-подробна информация и снимки.

Въпросите са разделени в тематични групи, а за всичко, което не успеете да намерите като информация, не се колебайте да ни попитате – през формата за запитване на сайта!

 

Въпроси свързани с работата на ветеринарния екип:

Важно ли е да имам личен ветеринарен лекар?

Разбира се! Съветваме стопаните да не сменят ветеринарния си лекар, особено ако познава любимеца Ви от известно време. Колкото повече информация и наблюдения има той за него, толкова по-полезен ще му бъде. Когато търсите второ мнение, винаги изисквайте Вашия личен лекар да ви препрати при друг колега и то със специално направление и приложени всички изследвания. Не взимайте медицински решения на базата на съвети от приятели и съседи.

Защо в клиниките не винаги поставят диагнозата бързо? Защо понякога е толкова скъпо?

Ветеринарната медицина е сложна, а пациентът рядко споделя какво му е и къде го боли. Ние като лекари имаме нужда от същите изследвания и специализирани прегледи, които са рутинни в хуманната медицина. Без образна и клинична диагностика не е възможно да се работи професионално. При някои пациенти точната диагноза е функция на усилията на екип от лекари и няколко дни изследвания и терапия, свързани с много разходи. В „Централна Ветеринарна Клиника“ работим с най-модерно оборудване и пълна гама изследвания. Винаги следваме медицински алгоритми и ще назначим само тези изследвания, които са необходими.

Кога да платя – има ли гаранция, че моя любимец ще се излекува?

Както при повечето услуги които ползваме, особено специализираните, тяхната цена е дължима в момента на извършването им. Ветеринарните лекари не правят изключение и не могат да работят адекватно по друг начин. Осигурили сме pos терминали, публикували сме официален ценоразпис и съветваме всеки да се поинтересува предварително за цените на процедурите, които предстоят за неговия любимец. Ние няма да върнем спешен пациент, но за започването на каквато и да е оперативна намеса се заплаща поне минималната й стойност. Гаранция за съжаление в медицината няма, но ние винаги работим на най-високото възможно професионално ниво. Ето философията, която следваме.

На каква възраст е най-добре да си вземем домашен любимец?

Когато избираме куче или коте е най добре животното да е на около 2 месеца с поставена поне една ваксина, отбито от майка си и захранено с подходяща храна.

Какво трябва да имам предвид при избора на мъжко или женско животно?

Няма значение какъв пол животно избирате, стига да се грижите добре за него и да му отделяте време и внимание. Децата се радват еднакво на мъжко и на женско животно. Някои мъжки могат да бъдат по-своенравни, докато повечето женски се поддават по-лесно на дресировка. По-подробна статия за избора ще намерите тук.

Кога трябва да заведа на ветеринарен лекар новото ми коте или кученце?

Колкото по скоро от придобиването му го направите – толкова по-добре. Докторът ще направи преглед на новия ви приятел, ще ви препоръча схема за ваксинация предпазваща го от опасни болести. Също така ще обсъдите храненето, контрола срещу паразити и начина на отглеждане и възпитание. Ето някои здравни програми.

Трябва ли да се изчака да мине поне едно разгонване, преди да помисля за кастрация на домашния любимец?

Не, не трябва да се чака животното да се разгони. От гледна точка на профилактиката на повечето заболявания е добре кастрацията да бъде извършена преди първо разгонване, тоест преди седмия месец. Ето и подробна статия за плюсовете от кастрацията.

На каква възраст трябва да е моето кученце /котенце/ за първото си обезпаразитяване?

Поне на 3 седмици, за да можете да го обезпаразитите.

Каква е нормалната температура при кучетата?

При възрастните кучета нормалната температура е между 38 и 39 градуса. Температурата се измерва ректално, а от скоро и със специален термочип, който се имплантира подкожно – ето и повече информация за чиповете.

ОНЛАЙН ПЛАЩАНЕ

Уважаеми клиенти , ако желаете да заплатите Вашата сметка с банкова карта (или Paypal), моля използвайте този формуляр въвеждайки пациентски номер!

За пациент #
За плащане по банков път - използвайте:
BG 68 UBBS 8888 1000 5324 45
BUIBBGSF
Моля, в основание за плащане напишете амбулаторния номер на пациента и името, с което е записан при нас.